Op kot!

 

Nee, ik ben niet op zoek naar een kamer. Maar er zijn er veel die dat wel zijn. Maar hoe pak je dat nou het beste aan? En hoe moet het dan als je eenmaal een kamer hebt? Er kunnen veel dingen zijn waar je tegenaan loopt en daar heb ik tips voor!

 

1. Een kamer krijgen
Natuurlijk kun je er voor kiezen om via kamernet.nl, kamertje.nl of een andere website een kamer te bemachtigen, maar ikzelf heb hier geen goede ervaringen mee. Je betaalt soms inschrijfgeld, en meestal betaal je daarna een bepaald bedrag (2-5 euro) om een reactie op een kamer te plaatsen. Nadeel hiervan is, je hebt geen emailadres van de verhuurders of medebewoners, ze reageren 9 van de 10x niet en je hebt ook geen huisnummer, waardoor je ook niet even langs kunt gaan. Je bent dus afhankelijk van de reactie van de verhuurder. Dit vond ik erg vervelend. Je kunt ook plaatselijke verhuurbedrijven opzoeken op internet en kijken bij hun kameraanbod. met deze verhuurders kun je vaak makkelijker contact krijgen.

Een andere goede optie is anti-kraak wonen. Neem bijvoorbeeld FMT Vastgoedbeheer. Zij kunnen je een kamer bieden van ongeveer 150-200 euro, exclusief.  Dit is een mooie prijs, want voor een 1persoonshuishouden betaal je niet veel aan water, gas en elektra.  (en internet en tv natuurlijk) je betaalt 15-20 euro inschrijfgeld, en 9 van de 10x mag je op gesprek komen. Je kunt dan bespreken waar je ongeveer naar op zoek bent en wat zij te bieden hebben, en je kunt een contract inzien waar alle voorwaarden in staan. het is echt wel belangrijk dat je dit even goed doorleest!!  Je betaalt wel borg, ik weet niet meer of dit 400 euro was, maar ik dacht het wel.  Nadeel van anti-kraak wonen is dat je in sommige steden persé met z’n tweeen moet, en dat het tijdelijk is. Het kan zijn dat je er een half jaar mag wonen, maar soms wordt het ook uitgesteld, dan kun je er zomaar ineens 3 jaar zit bijvoorbeeld. Wanneer je eruit moet, doet het FMT wel zijn best om een nieuw onderkomen voor je te vinden.  Het is heel goedkoop en je hebt makkelijk en prettig contact met het FMT.

2. Je hebt een kamer! En nu?
Als het goed is heb je goed nagedacht over wat je precies wil. De grootte van de kamer, de prijs, de locatie, maar heb je ook nagedacht over regels en voorwaarden? In sommige huizen mag je bijvoorbeeld niet roken binnen, of geen huisdieren hebben. Als dit een probleem voor jou is, moet je wel goed nadenken of je daar wel wil wonen! Ook is het prettig om te weten wie je medebewoners zijn. In mijn vorige woning zat ik met 3 mannen van middelbare leeftijd, ik was de enige studente. In dit huis woont 1 vrouw, en 7 mannen van middelbare leeftijd. ben ik weer de enige studente. Vind ik op zich niet zo erg, maar leuk is anders.  Maar als je eenmaal een kamer gevonden hebt, moet je ook overwegen hoeveel werk je erin wil steken. Wil je uitgebreid gaan verven en een nieuwe vloer leggen? Houd er rekening mee dat een kamer of anti-kraak woning vaak tijdelijk is. Vraag jezelf af of je dit de moeite waard vind. Hetzelfde geldt voor meubels, past het allemaal in je kamer? Ik heb bijvoorbeeld geen bank of stoelen. Ik ben vaak samen met mijn vriend, en dan zitten we op kussens op de grond of gewoon op bed.  Persoonlijk zou ik als studente niet teveel geld uitgeven aan de look van je kamer, zorg ervoor dat je alles hebt om je thuis te voelen, en om fatsoenlijk te kunnen leven (en koken bijvoorbeeld!).

3. Contact
Het kan lastig zijn om in een huis terecht te komen waar je andere mensen niet kent. Bij je gezin ben je alles wel gewend, maar nu heb je rekening te houden met andere mensen. De volgende onderwerpen kunnen wel eens problemen opleveren:

4. Schoonmaken.  In sommige huizen is er een schoonmaakrooster, waarop je kunt vinden wie wanneer aan de beurt is om de gezamenlijke ruimtes schoon te maken. Hou je hieraan en ga niet zeuren dat je niet wil, het is een verantwoordelijkheid die er bij hoort!
– Overlast.  Je wil zelf niet voor overlast zorgen, maar af en toe een gezellig feestje zou je wel leuk vinden. Houd het beperkt, overleg veel en betrek eventueel je huisgenoten erbij! Misschien kunnen jullie afspreken dat jullie 1x in de 3 maanden samen een feestje geven met goede regels. Wanneer een ander overlast veroorzaakt, mag je hier best wat van zeggen, maar denk ook even goed na of jouw klacht wel écht gegrond is. Je hoeft niet over elk geluidje te gaan zeuren natuurlijk.
– Slot. Houd je kamerdeur op slot wanneer je er niet bent! kamerdeuren zijn niet zo goed afgesloten als een normaal huis, en er wordt regelmatig ingebroken of iets gestolen. Loop dit risico niet. Sluit hiervoor ook een inboedelverzekering af!

5. Problemen. Wanneer je een probleem hebt dat je niet kunt oplossen met je huisgenoten, ga dan naar je verhuurder. leg het verhaal duidelijk uit en vraag om hulp. Dit is nooit verkeerd! Geef anderen niet de schuld, maar houd het vooral bij IK-boodschappen. (dus niet: Jij hebt de keuken niet schoongemaakt! maar: Ik vind het niet prettig dat de keuken nog steeds vies is, want… (bijv. zo kan ik niet koken, het stinkt, er is schimmel, er komen insecten op af, etc. )) Zo voorkom je ruzie.

6. Draag je verantwoordelijkheid. betaal op tijd je huur, wees vriendelijk voor hen die het verdienen en bemoei je niet met zaken die jou niet aangaan. Ga mensen niet dwars zitten, maar focus je op de reden waarom je op kamers zit. en onthoud, als het goed is is het tijdelijk. Investeer op de voor jou juiste manier en denk verstandig.

 

Vergeet vooral niet om regelmatig bij je ouders langs te gaan, en wees niet bang om ze om hulp of advies te vragen! Ookal woon je niet meer thuis, je ouders staan altijd voor je klaar, dat heb ik sowieso wel gemerkt in de afgelopen twee jaar! 🙂

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s